Tandhetsen

Något som har blivit allt vanligare är tandblekning. Men även tandimplantat är något som ökar.

Förmodligen har dessa saker blivit allt mer vanligt sedan Internet och alla slags appar kom. Med dem började alla dessa selfies komma. Genom att visa upp sig så mycket på Internet och genom att samhället skapar trender och ideal om hur vi ska se ut eller inte, är det troligt att tandblekning och implantat uppkommit av de orsakerna.

Det man kan förundras över är varför vi ska gå ifrån våra naturliga kroppar så pass mycket? Varför ska vi ha så vita tänder det bara går att få? Varför ska vi ta ut tänder det inte är något fel på för att sätta in nya perfekta. Det är så klart en sak om man har dålig tandhälsa och inte har något annat val. Men av estetiska skäl. Har det inte gått lite långt?

Man kan i vårt moderna samhälle idag köpa hem egna tandblekningskit. Där får man skenor som man värmer för att forma efter sina egna tänder, blekningsprodukten och en UV-lampa som man ska ha i munnen en viss tid.

Det finns även massvis med tandkrämer som ska bleka tänderna. Likaså pulver man kan köpa hem och borsta tänderna med.

Så klart erbjuder även tandläkarna själva och vissa kliniker detta.

En skrämmande sak är dock att många unga börjar bleka tänderna tidigt. Förmodligen har de sett sin favoritkändis eller någon de följer på Instagram göra detta och därför hakat på spåret. För det är ju så det går till. Vi inspireras av andra och många unga har sina förebilder. De vill göra det mesta som de förebilderna säger att de själva har gjort.

Det pratas för lite om detta och det är lite oroväckande hur många som faktiskt inte vet vad tandblekning kan göra med tänderna. Dessutom väljer nog framförallt de unga att köpa det billigaste de hittar – för att ha råd att bleka tänderna – och alltså inte de dyrare, säkrare, valen.

Tandblekning är ingenting människan är gjord för att använda, precis lika lite som andra arter. Dock har människan framställt den här produkten. Det som kan gå illa är att man använder en dålig produkt för att komma undan så billigt som möjligt. Eller stressar fram ett resultat genom överdriven användning vilket i sin tur kan resultera i förstörda tänder.

Du kan alltså bli utan vitare tänder men också få dina tänder att gå sönder. Emalj och skyddet runt tänderna riskerar att frätas bort. Har du redan dåliga tänder innan är risken större för detta. Även om det inte är vanligt.

Men de vanligaste biverkningarna är att emaljen fräts bort samt att tandköttet blir skadat.

Därför är det viktigt att gå till exempelvis distriktstandvarden.se och bleka tänderna om man nu måste göra det. Även om det bästa alternativet bör vara att vi låter bli helt. Tänderna ska ju ändå hålla livet ut!