Fotsvett ett pinsamt problem för många

Att komma hem till någon man inte känner så bra efter en stressig dag och bli ombedd att ta av sig skorna i hallen, är inte en rolig upplevelse om man lider av överdriven fotsvett. Inte heller är det roligt när ens nya favoritskor luktar illa efter bara några dagars användning. Vad beror problemet på? Det är inte svetten i sig som luktar illa utan värme och fukt som bjuder in bakterier som angriper huden och alstrar dålig lukt. Överdriven fotsvett kan också bero på en obalans där svettkörtlarna i fötterna producerar onormalt mycket svett.

Det är klokt att försöka göra något åt problemet eftersom en ständigt fuktig fot lätt kan drabbas av fotsvamp eller vårtor. Du är inte ensam om att svettas om fötterna. Det finns faktorer du själv kan påverka, lämpliga produkter och tips som hjälper.

 

Det här kan du tänka på

  • Undvik billiga syntetiska material, välj skor av äkta skinn eller andra material som andas.
  • Välj helst bomullsstrumpor eller ullsockor.  
  • Byt strumpor så ofta som det är möjligt.
  • Tvätta fötterna med tvål och vatten och torka noga.
  • Unna dig en pedikyr där borttagning av döda hudceller ingår eller se till att själv skrubba dina fötter i samband med dusch eller bad.
  • Om årstiden tillåter, använd luftiga sandaler.
  • Använd inte samma par skor varje dag utan alternera mellan några olika par.
  • Köp två par skor av samma modell.
  • Undvik stress som kan störa kroppens naturliga balans. Det är bevisat att svett som alstras av extrem stress kommer från en annan svettkörtel än den som ger vanlig svett. Är du uppe i varv på jobbet, ha med ett par extra strumpor som en försiktighetsåtgärd.Använd inte samma par skor varje dag, även om du älskar dem

 

Produkter och tips som hjälper mot fotsvett

Precis som deodorant under armarna finns antiperspirant mot fotsvett. Prova att använda fotspray och fotkräm som hjälper till att hålla fötterna torra och luktfria eller använd iläggssulor med fräsch doft eller kolfilter som enkelt kan bytas ut. Var noggrann med att torka dina skor när du inte använder dem. Skoblock är bra för skor som ska vila. Du kommer även långt med att fylla skorna med vanligt tidningspapper.

 

Om ingenting annat hjälper och du behöver professionell hjälp 

Den medicinska termen för överdriven svettning är hyperhidros. Livskvaliteten kan påverkas negativt men fotsvett går att bota. Det går att få en effektiv behandling med läkemedel. Efter att först lokalbedöva foten, ges så kallade mikroinjektioner av ett ämne som heter botulinumtoxin. Behandlingen tar ca en timme. När du lämnar mottagningen har foten återfått sin normala kraft och känsel. Efter en vecka kommer fotsvetten i stort sett försvinna och effekten av behandlingen kan hålla i upp till ett år. För den som känner sig begränsad av överdriven fotsvett är en behandling ett alternativ värt att överväga.