Hitta din signaturdoft

Doftsinnet är viktigare än vad du tror. En doft kan föra dig tillbaka till din barndoms sommarängar eller få dig att rygga tillbaka om det är en odör du förknippar med obehag. Även om du inte alltid kan sätta fingret på exakt varför så påverkar dofter din sinnesstämning och låser upp minnen. Eftersom dofter påverkar både dig själv och andra så ska du alltid välja din parfym med omsorg.

En signaturdoft behöver inte vara dyr och exklusiv – men den behöver vara helt och hållet du. Det kan vara allt från en underbar Valentino parfym till den rentvättade doften av din favorittvål. När du har hittat din signatur så vet du! Om du ännu letar så kan det vara bra att utgå från dofter som ger dig en positiv känsla och arbeta därifrån.

Testa parfym för att hitta rätt

Parfym utvecklas när du tar på dig din. Först frigörs toppnoter, det här blir ditt första intryck av parfymen. Sedan kommer mellannoter, eller hjärtnoter. Mellannoterna kommer fram efter några minuter upp till några timmar och håller i sig tills basnoterna tar vid. Basnoterna är det sista som dröjer sig kvar på huden, som ett varmt minne av doften som nästan inte kan skönjas men som ändå finns där.

När du testar parfymer ska du aldrig dofta bara på teststickan innan du bestämmer dig. Spraya alltid direkt på huden och gå runt med parfymen i några timmar. Doftämnen i parfymen kommer att reagera med den unika molekylära sammansättningen i din hud och utvecklas olika på olika individer. Dofta under dagen och känn hur doften utvecklas. Känner du dig hemma i alla doftens faser? Ja, då vet du att du hittat din signatur!